Havuz sistemlerinin en önemli yapı taşlarından birisi olan 6 yollu vana nedir nasıl kullanılır gibi sorularınıza bu yazımızda detaylı bir şekilde cevap vermeye çalışacağız. Bilindiği üzere havuz sularının temiz ve sağlık açısından uygun bir şekilde muhafaza edilmesi, gerektiğinde bakımının yapılarak kullanılabilir hale getirilmesi son drece önemlidir. Bu ve bunlar gibi tüm hususlar için 6 yollu vana büyük bir öneme sahiptir.
Bir diğer adıyla çok yollu veya çok kollu vana olarak da bilinen 6 yollu vana, havuz bakım dairesinde yer alır ve kum filtre sisteminin ana bileşenidir. Oldukça güçlü bir süzme özelliğine sahip olan kum filtresi sisteminde havuzda bulunan partiküller süzülür ve çok kollu vana bu iş için büyük bir kolaylık sağlar. Böylelikle havuzdaki parçacıkların temizlenmesi ile suyun berrak kalması ve hijyenik olması sağlanmış olur.
6 Yollu Vana Konumları
Çok yollu vanada 6 farklı konum bulunur. Her bir konum yapmış olduğu işe göre isimlendirilir. İlk konumdan başlayarak sıralandırıldığında 6 yollu vana konumları şöyledir:
- Filtreleme
- Ters Yıkama
- Durulama
- Çevrim
- Kapalı
- Boşaltma (Rögar)
6 Yollu Vana İşlevleri
6 yollu vana işlevleri ve kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir.
Filtreleme: 1 Nolu Konum
Filtreleme konumu havuz sisteminde rutin çalışma ve suyu filtreleme konumudur. Havuzlardaki genel bakımlar haricinde 6 yollu vana standart olarak 1 konumunda yani filtreleme pozisyonunda tutulmalıdır. Kullanımı şöyledir:
- Sirkülasyon pompası kapatılır,
- 6 yollu vana “ filter “ konumuna getirilir,
- Dip emiş vanası yarım olarak açılır,
- Skimmer vanaları tam olarak açılır,
- Basma vanası tam olarak açılır,
- Boşaltma vanası tam olarak kapatılır,
- Sirkülasyon pompası açılır,
- Filtre üzerindeki manometre basıncı kontrol edilerek 0.3 ila 1.0 bar arasında olacak şekilde muhafaza edilir.
Ters Yıkama: 2 Nolu Konum
Ters yıkama konumu filtrenin temizlenmesi için kullanılan pozisyondur. Zaman içerisinde filtre sistemlerinde bulunan kum taneciklerinin bir kısmı havuzdaki istenmeyen parçacıklar nedeniyle tıkanır. Hal böyle olunca suyun filtreden geçmesi de zorlaşır ve gerektiği gibi işlevini yapamaz hale gelir. Filtrenin iç basıncı yükselir ve manometredeki değer kırmızıya döner. Bu durumda pisliklerin kumlardan ve komple filtre sisteminden arındırılması gerekmektedir. Yapılacak olan işlemin adı ters yıkama işlemidir ve çok yollu vananın 2 nolu konumu ile gerçekleştirilir. Kullanımı şöyledir:
- Sirkülasyon pompası kapatılır,
- 6 yollu vana “ backwash “ konumuna getirilir,
- Dip emiş vanası tam olarak açılır,
- Skimmer vanaları tam olarak kapatılır,
- Basma vanası tam olarak kapatılır,
- Boşaltma vanası tam olarak açılır,
- Sirkülasyon pompası açılır,
- Gözetleme camı kontrol edilerek akan su tam olarak berraklaşana kadar beklenir.
Durulama: 3 Nolu Konum
Ters yıkama işleminin ardından durulama yapılmadan filtrasyon aktif edilirse üs yüzeydeki pislikler havuza gidecektir. Bunu engellemek için durulama işlemi yapılmalıdır ve çok yollu vana 3 nolu konuma getirilir. Kullanımı şöyledir:
- Sirkülasyon pompası kapatılır,
- 6 yollu vana “ rinse “ konumuna getirilir,
- Dip emiş vanası tam olarak açılır,
- Skimmer vanaları tam olarak kapatılır,
- Basma vanası tam olarak kapatılır,
- Boşaltma vanası tam olarak açılır,
- Sirkülasyon pompası açılır,
- Gözetleme camı kontrol edilerek suyun berrak olmasına özen gösterilir.
Çevrim: 4 Nolu Konum
6 yollu vana çevrim (recırculate) konumuna alındığında havuz suyu filtre sistemine girmeden doğrudan havuza gönderilir. Böylece suyun devir daim etmesi sağlanır.
Kapalı: 5 Nolu Konum
6 yollu vana; pompa sistemine veya filtre sistemine bakım, tadilat gibi müdahale gerektiğinde kapalı (closed) konumuna getirilir. Aynı zamanda kış mevsiminde veya havuz uzun süre kullanılmayacaksa yine kapalı konumuna getirilir.
Boşaltma: 6 Nolu Konum
Çok kollu vana, havuz boşaltılacağında veya havuz içerisindeki kirlerin temizlenmesi gerektiğinde boşaltma (waste) konumuna alınır.
6 yollu vana konumları arasında değişiklik yapıldığı esnada havuz sirkülasyon sisteminin çalıştırılmaması gerektiği asla unutulmamalıdır.