Havuzun sadece serinlemek amacıyla kullanılmadığı günümüzde havuz karşı akıntı sistemi nedir ne amaçla kullanılır sorularıyla karşılaşmaktayız. Bilindiği üzere havuzlarda son yıllarda birçok eğlenceli aktiviteler yapılmaktadır. Hatta amatör veya profesyonel farkı gözetmeksizin sporcuların büyük bir kısmı vücudunu güçlendirmek ve zinde tutmak için havuz sporları ile hazırlanmaktadır. Tüm bu durumlar karşımıza havuz karşı akıntı sistemlerini çıkarmaktadır.
Havuzlarda son yıllarda sıkça karşılaşmaya başladığımız karşı akıntı sistemlerinin çalışma prensibi oldukça basittir. Düzenekte yer alan bir pompa havuzdaki suyu içine çeker ardından bir veya birden fazla çıkış nozulu yardımıyla daha kuvvetli bir şekilde havuza bırakır. Böylece bir akıntı ve dalgalandırma oluşturulur. Tüm bu sistem ve aksamları havuzda yer alan filtrasyon ve pompa sisteminden tamamen ayrı ve bağımsız bir şekilde kurularak çalışır.
Havuz Karşı Akıntı Sistemi Temel Özellikleri
Havuz karşı akıntı sistemleri kullanılacağı havuzun boyutuna ve bu sistemin kullanım amacına göre farklı özelliklerde olabilmektedir. Buna karşın havuz karşı akıntı sistemi temel özellikleri şu şekilde olmaktadır:
- Güçlü bir akıntı oluşturur,
- Tek ya da çift çıkış nozulu ile kullanılabilir,
- Gerektiği hallerde ışıklandırılarak ortamı aydınlatabilir,
- Su içerisindeyken dahi kolaylıkla açılıp kapatılabilir,
- Su akış hızı ayarlanabilir,
- Fitness, su masajı, çeşitli havuz oyunları gibi amaçlara uygundur.
Havuz karşı akıntı sistemlerinin özellikleri elbette bunlarla sınırlı değildir. Yapılış ve kullanış amacına göre alternatif birçok özellik eklenip çıkarılabilmektedir.
Karşı Akıntı Sistemlerinin Faydaları
Karşı akıntı sistemlerinin faydaları pek çok madde halinde sıralanabilir. Kullanım amacına ve yerine göre en yaygın faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Karşı akıntı sistemlerinde durağan bir şekilde kulaç atmak ve sabit hızla yüzmek mümkündür. Böylece sudaki hareketleri koordine ederek yüzmeyi öğrenmeyi kolaylaştırır. Özellikle yüzme konusunda korkusu ve tereddüdü olan yetişkinler için önerilir.
- Akıntıya karşı yüzmek bir nevi spor aktivitesidir ve vücudu dinçleştirir.
- Akıntıya karşı yüzmek, kas ve iskelet sistemini güçlendirir, kasları sıklaştırır ve kalori yakmayı kolaylaştırır.
- Suyun pozitif enerjisi ve dindirici etkisi ile vücudu dinlendirir, stresi azaltır.
- Vücuda masaj etkisi yaparak rahatlatır.
- Dalgalara ve akıntıya karşı yüzmek keyifli vakit geçirmeye ve eğlenmeye olanak tanır.
- Profesyonel sporcuların yoğun tempoda antrenman yapmalarına yardımcı olur.
- Yeni başlayan ve amatör sporcular için uygun hızda ve yoğunlukta antrenman yapmalarına olanak tanır.
- Ailecek keyifli bir vakit geçirmeye yönelik muhtelif havuz aktiviteleri yapmaya yardımcı olur.
Havuz Karşı Akıntı Sistemi Kullanımı
Havuz karşı akıntı sistemi kullanımı son derece kolay olup rahatça çalıştırılabilmektedir. Genel olarak spor ve eğlence amacıyla kullanılsa da son yıllarda sağlık amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. Yaygın haliyle aksi bir durum olmadığı müddetçe üzerinde yer alan bir buton vasıtasıyla kolaylıkla çalıştırılıp kapatılabilmektedir. Yüzme bandı, karşı akıntı, karşı dalga gibi birtakım isimlerle de anılmaktadır. Montajlanması ve bakımı oldukça kolaydır. Hızlı bir şekilde kısa sürede montajlanıp gerektiğinde de sökülebilmektedir.
Havuz karşı akıntı sisteminin motor gücü çeşitli aralıkta seyretmektedir. Havuzun büyüklüğüne ve kullanım amacına uygun olarak birçok farklı sistem tercih etmek mümkündür. Böylece kullanıcılara esnek bir tercih imkanı sunmaktadır.
Havuz Karşı Akıntı Sistemi Çeşitleri
Havuz karşı akıntı sistemi çeşitleri gömme ve harici olmak üzere genel olarak 2 türdedir. Gömme tipi karşı akıntı sistemi havuz yapımı esnasında projeye dahil edilir. Buna uygun bir bölme tasarlanarak sistem buraya entegre edilir. Burada çalıştırma butonu ile havuzda akıntı oluşturacak çıkış nozulu dışında tüm sistem kapalı halde kalır. Bir diğer türü de harici olarak entegre edilerek kullanılan karşı akıntı sistemidir. Bu tür sistemler havuz yapılırken konulmaz. Sonradan ihtiyaç hasıl olduğunda havuzun uygun bir yerine konumlandırılarak kurulur. Her iki tip karşı akıntı sistemi de aynı mantıkta ve verimlilikte çalışır. Temel olarak pek farkları yoktur ve sadece dış görünüm olarak birbirlerinden ayrışır.
Havuz karşı akıntı sistemlerinde hangi tip ürünün seçilip kullanılacağı tamamen kişiye kalmıştır. Havuzun durumuna ve sistemin kullanım amacına uyun olacak şekilde her iki tip sistem de seçilebilir. Burada önemli olan öncelikle kullanım amacı ve havuzun müsaittik durumudur. Bu sistem ihtiyaç halinde küçük bir havuza da entegre edilerek kullanım şansı verebilmektedir. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda farklı amaçlara ve havuzun durumuna göre çok çeşitli seçenekler sunduğu açıkça görülmektedir.
Karşı akıntı sisteminin rutin olarak 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olmak üzere bakımının yapılması önerilir. Havuz suyundaki kimyasallardan kolay kolay etkilenmeyecek bir yapıdadır ve çok zor arıza yapmaktadır. Sistem başlı başına ideal bir çalışma temposunda çok uzun yıllar hizmet verebilmektedir. Bunun için gerekli bakımlarının aksatılmadan zamanında yapılması çok önemlidir. Çalışması esnasında sesinde bir değişiklik veya akıntıda bir azalma gibi durumlar gözlemlendiğinde bakım zamanını beklemeden mutlaka bir kontrol edilmesi tavsiye olunur.