Havuz, sayısız insanın girdiği alandır.Dolayısıyla da temizliği insan sağlığı için oldukça önemlidir. Havuz temizliğiiçin kullanılan en temel ve önemli temizlik bakım ürünlerinden birisi ise direkhavuza atılarak havuzun temizlenmesini sağlayan klor maddesidir.
Klor, havuz suyunu dezenfekte eden enönemli ürünlerden birisidir. Hatta günümüzde içme suyu depolarında bile suyudezenfek edebilmek için klor malzemesi tercih edilir. Bu noktada akıllara gelensoruların başında özellikle havuzda klor malzemesinin çocuklara zararı olupolmadığı sorusu gelmektedir.
Klorlu havuza giren çocuklar için sonderece dikkatli olunmalıdır. Bu konuda özellikle ebeveynler bilinçlidavranmalıdır. Özellikle alerjik olan çocuklara klor malzemesi ciddi zararlarverebilmektedir.
Havuz Klorunun Çocuklara Zararları
Çocuklar ve yetişkinler için sevilenhavuzlar, temizlenmediğinde ciddi sağlık problemlerine kapı aralar. Bu noktadahavuzların temizliği klor ile yapılır ve böylece havuzdaki bakteriler imhaedilir. Klor, havuzu temizleyen bir temizlik malzemesi olsa da yetişkinlerde deolabileceği gibi çocuklara da zarar verebilen bir üründür.
Klor, kimyasal bir üründür. Dolayısıylada olumsuz etki oranı yüksektir. Özellikle alerjik çocuklar için büyük tehlikearz eden klor, alerjik çocukların bağırsaklarının mikrobiyatının zayıf olmasınedeniyle daha fazla zarar verebilir.
Klor, havuza toz ya d atablet olarakatılan bir malzemedir. Atıldığında direk temas edildiğinde yetişkinlerde dahitahriş ve benzeri gibi cilt sorunlarına neden olabilmektedir. Çocuklarda ise buzarar roanı daha fazla görülür.
Klorlu havuza giren çocuklarda gözlerdeyanma, ciltte tahrişş ve kızarmalar gibi şikayetler görülebilir. Klorlu havuzagiren çocuklarda etkileri en aza indirgemek ufak tedbirlerle mümkün olabilir.
Çocuklar Klordan Nasıl Korunur?
Çocuklar için zararlı ancak havuztemizliği için olmazsa olmaz olan klorun çocuklara veridği zarraları küçüktedbirlerle en aza indirgemek mümkündür.
Çocuklar havuza girmeden önce havuzgözlüğü, havuz bonesi ve iyi yüzme bilmiyor ise kolluk ya da simit takmalıdır.Bu sayede çocuk suya batmaz ve klorlu havuz suyunu yutma ihtimali ortadankalkmış olur.
Çocuklar klorlu havuza girip çıktıktansonra vakit kaybetmeden ebeveynleri tarafından mutlaka duş aldırılmalıdır.Böylece vücutta kalan klor kalıntıları duş ile vücuttan uzaklaştırılır. Ayrıcahavuzdan çıkan çocuklara bol su içirilmelidir. Bu sayede klorlu su yutmuş olmaihtimallerine karşılık çocuğun vücuttaki kloru idrar yolu ile vücut dışınaatması sağlanır.
Çocuklar için kapalı havuzlardan ziyadeaçık havuzlar tercih edilmelidir. Açık havuzlarda kimyasal ürünlerin etkisi birnebze daha az olur. Ayrıca çocuklara karşı kloruun etkisini en aza idirgemeninbir diğe ryolu havuz süresidir. Çocuklar için havuza girme süresi en fazla 40dakika olmalıdır. Bu sayede çocuklar havuza kısa süre kaldıkları için klormalzemesinin olumsuz etkileri ile daha az etkileşimde kalacakalr, görüdüklerizarar en aza indirgenebilecektir.