Havuzu kullanan ya da temizliğinden sorumlu olan insanların birçoğu havuzu en son ne zaman temizlediklerini hatırlamazlar. Burada bahsedilen temizlik suyu arındırmak için içine atılan kimyasallar değil havuzun diplerine kadar olan ayrıntılı olandır. Sağlık kurallarına uygun bir şekilde temizlenmeyen havuzlar mantar, göz ve kulak hastalıkları, tifo, kolera gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Havuz Kimyasallarla Temizlenir Mi?
Kimyasal olarak suya atılan klor suyun temizliğine etki eder ama yüzey kısımlarındaki kirliliği önleyemez. Tıpkı duşakabin veya küvetlerdeki gibi bir süre sonra yeni canlılar gelmeye başlar ve bakteri yuvaları olur. Küflü ortamlar oluşur ve arkasından koku yayılmaya başlar. Havuzun içine atılan kimyasallar yaprakları ve böcekleri uzak tutamazlar. Suyun içindeki kalsiyum ve magnezyum iyonları ile zaman geçtikçe kireçlenme ve sonrasında da yosunlaşma görülür. Hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalması aile sağlığı için ciddi anlamda bir risktir.
Havuz Temizliği Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?
Havuzlarda günlük, haftalık, aylık periyotlarla bakım yapılmalıdır ve topluma açık havuzlarda bakımın yapıldığına dair belgeler görülmelidir. Havuz sahiplerinin 6 aylık ve yıllık bakımlarını asla atlamamaları mutlaka yapmaları gereklidir.
Pratik Havuz Temizliği Nasıl Yapılır?
Havuz temizliği için gereken temizlik maddeleri her zaman el altında bulundurulmalı, kimyasalların hangi oranla ne kadar miktarda kullanılacağı konusunda uzmandan bilgi alınmalıdır.
Kullanılmadan önce havuz temizliğinde ilk yapılması gerekenler şunlardır:
- İlk olarak PH değeri kontrol edici maddelerle, suyun PH değerine bakılmalıdır. .Değerler 7,2 ile 7,8 arasında olmalıdır.
- Tablet ya da toz klor atılarak dezenfekte işlemine başlanır ve klorlama işleminden sonra en az 3 saat havuza girilmemelidir.
- Klorlama aşamasından sonra yosun giderici atılmalıdır.
- Son adım olarak da sıvı topaklayıcısı ile havuzun temizlik işlemi sonlandırılır.
Otomatik havuz temizleme sistemi var ise yıl içinde bakımlarının yaptırılması ve havuz kenarındaki pisliklerin temizlenmesi yeterlidir.
Profesyonel Havuz Temizliği Nasıl Yapılır?
Profesyonel bir destek alınarak ayrıntılı yapılan bir havuz temizliği şu sırayla yapılır:
- Temizlik gününe kadar havuz suyunun boşaltılması sağlanır.
- Çalışacak olan personel iş güvenliği ile ilgili önlemleri aldıktan sonra, tek kullanımlık olan hijyen kıyafetini giyer
- Yüksek emiş kapasitesine sahip motorlarla havuzun dibinde kalan su tahliye edilir