Yaz günlerinde havuz keyfi, hele de denize erişim zor ise vazgeçilmez keyif haline gelebilir. Oldukça keyifli olan havuz, aynı zamanda bakımı ve temizliği doğru yapılmadığında insan sağlığı açısından bir tehlike unsuru haline gelebilir. Bu nedenle de özellikle umuma açık havuzlar başta olmak üzere şahsa özel havuz da olsa mutlaka düzenli olarak temizliği ve bakımı etkili kimyasal ürünleri ile yapılmalıdır.
Havuz temizliği ve bakımı için kullanılan, farklı işlevler üstlenen birçok kimyasal ürün ve yapılması gereken işlem vardır. Havuz bakım ve temizlik işlemlerinden birisi de havuz temizliği ve hijyeni için son derece önemli olan şok klorlama işlemidir.
Şok Klorlama Nedir?
Şok klorlama, havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanılan etkili yöntemlerden birisidir. Etkin bir kimyasal ürün olan klor ile yapılır. Birçok durum neticesinde havuza şok klorlama yapmak gerekebilir.
Şok klorlama, hijyen ve sağlık açısından önemlidir. Yapılmadığı takdirde havuz suyu insan vücudunda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Çünkü zaman içerisinde havuz suyunda hastalık ve mantar oluşumuna neden olabilecek bakteriler birikecektir.
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
Şok klorlama, havuzun ihtiyaç duyduğu klor oranının 4 katı ile yapılır. Havuzun insan sağlığına tehlike teşkil etmemesi amacıyla ayda bir kez mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca şok klorlama işlemi yapılırken havuz suyunun pH değerii 7.0 olarak ayarlanmalıdır.
Klor, havuza tablet ya da toz halde atılan bir maddedir. Şok klorlama yapılacağı zaman havuzun ihtiyacı olan miktarın 4 katı klor hazırlanır. Bu klor, havuza atılıt. Bu sayede havuz suyunun hem pH değeri insan sağlığına uygun hale getilir hem de şayet var ise havuzda sağlığa zararlı bakteri ve benzeri gibi unsurlar yok edilir.
Şok Klorlama Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Şok klorlama işlemi, hijyenik ve sağlıklı bir havuz için he ray düzenli olarak yapılmalıdır. Ancak istisnai durumlar vardır. Bu durumlar gerçekleştiğinde de mutlaka havuza şok klorlama işlemi yapılması gerekir. Eğer;
- Havuz suyu ilk kez doldurulduysa,
- Hauz suyununu neredeyse tamamına yakın kısmı boşaltılıp yeni su doldurulduysa,
- Havuz suyunda kararmalar, yosunlaşmalar ve bulanıklaşmalar oluştuysa,
- Havuz suyunun klor değeri düştüyse mutlaka 1 ay zaman geçmesini beklemeden şok klorlama yapılmalıdır.
Şok Klorlama Kimler Tarafından Yapılmalıdır?
Şok klorlama işlemi, keskin ve oldukça etkili olan klor kimyasalı ile yapılır. Dikkatli kullanılmadığında koku ve doku olarak şok klorlama yapan kişiyi olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla da öncelikle şok klorlamanın nasıl yapılacağı, hangi aşamaların uygulanması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmalı ve sonrasında uygulama yapılmalıdır.
Kısacası; şok klorlama işlemi, bu işin nasıl yapılacağını, hangi aşamaların önemli olduğunu bilen kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde şok klorlama havuzda etkisiz kalacaktır. Bu da insan sağlığı için büyük tehliki demektir.