Tuzlu havuz sistemler nasıl çalışır, avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi sorulara cevap vermeden önce tuzlu havuz sistemi nedir ondan bahsederek izah etmeye çalışalım. Özellikle sağlık açısından bilinen yararları sayesinde son yıllarda yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Bu sistemde geleneksel kimyasal ürünlerle dezenfekte yerine tuz jeneratörleri kullanılarak çok daha doğal bir yöntem tercih edilir. Bu da pek çok kimse için sağlık açısından daha uygun bir yöntem olarak kabul görmekte ve bu sebepten ötürü giderek yaygınlaşmaktadır.
Tuzlu havuz sistemlerde etken cihaz tuz jeneratörleridir. Tuz jeneratörleri aracılığıyla doğal kaya tuzu elektroliz yöntemi kullanılarak ayrıştırılır. Meydana çıkan doğal hipoklorid asit, havuzun tabii olarak dezenfekte edilmesini sağlamaktadır. Böylelikle havuzda kimyasalların kullanılmasına gerek kalmayacaktır. Haliyle kimyasalların vereceği zararlardan da korunmuş olacaktır.
Tuz İle Dezenfeksiyon Nasıl Yapılır?
Tuz ile dezenfeksiyon yapmak için tuz klor jeneratörleri kullanılmaktadır. Ülkemizde de giderek yaygınlaşan bu yöntemle yüzme havuzlarında suyu temizlemek ve arıtmak daha doğal yollar ile gerçekleştirilebilmektedir. Tuz klor jeneratörü, kaya tuzu veya bilimsel adıyla Sodyum Klorür (NaCl) elektroliz edilerek hipokloröz asit (HClO) elde edilir. Bu da ayrıştırmaya tabi tutularak Cl2 gazı ortaya çıkmasını sağlar. Yani ortaya klor gazı çıkmış olur. Klorun yanı sıra hidrojen gazı ile sodyum hidroksit açığa çıkar. Tüm bu işlemlerin ardından havuzun dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Görüldüğü üzere tuzlu su klorlayıcı jeneratörler kullanıldığında havuza ekstradan kimyasalların katılmasına gerek kalmaksızın havuzun temizlenmesi sağlanmış olacaktır.
Tuz Klor Jeneratörlerinin Avantajları
Tuz klor jeneratörlerinin avantajları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Kimyasallar kullanarak yapılan dezenfekte işleminde kullanılan maddeler havuz suyunun ağırlaşmasına yola açarken tuzlu havuz sistemlerinde bu sorun olmamaktadır.
- Tuzlu havuz sistemlerde pH düşürücü ve dengeleyici kullanmaya gerek yoktur.
- Tuzlu sistemlerde herhangi bir kimyasal kullanmaya gerek kalmaksızın en ideal pH dengesi doğal olarak sağlanabilir.
- Mikroorganizmaları yok etmek için ayrıca bir çökeltici kullanmaya gerek kalmaz.
- Kloramin oluşmasına engel olur ve böylelikle koku ve cilt yanmalarına sebebiyet vermez.
- Tuzlu su deniz suyu gibi bir etki yaparak klorlu suya nazaran cilde karşı oldukça faydalıdır.
- Klasik olarak kullanılan havuz kimyasallarının zehirli etkilerinden korur.
- Cilt ile temasında kanserojen etki göstermez, aksine faydaları vardır.
- Havuz sistemine montajı ve bakımı çok daha kolaydır.
Tuz Klor Jeneratörlerinin Dezavantajları
Yukarıda bahsi geçen faydalarının yanı sıra tuzlu havuz sisteminin bazı olumsuz yanları da bulunduğu bir gerçektir. Genel olarak tuz klor jeneratörlerinin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Tuzlu havuz sistemlerinde kullanılan tuz jeneratörünün ayrıştırdığı tuz, havuz sistemlerindeki aksamlar ve parçalar üzerinde tahrip edici etkiye sahip olabilmektedir.
- 000 ppm ve üzeri oranda kullanılması durumunda havuz kaplamaları, aydınlatmalar, ve tırabzanlar üzerinde bozulmalara ve tahribata yol açabilir.
- Suyun zamanla buharlaşması sonucunda tuz birikmesine neden olabilir. Bu durumdan kurtulmak için su ilavesi ihmal edilmemelidir.
Tuzlu havuz sistemler çalışma esnasında 3 farklı tuz kullanılabilir. Doğal mineral kaya tuzu, mekanik olarak buharlaştırılan tuz ve güneş tuzudur. Bu tuz tipleri arasında en doğal ve daha az zararlı olanı mineral kaya tuzudur. Doğadan doğrudan bu şekilde çıkarılır ve saf tuz olarak da bilinir.
Tuzlu havuz sistemlerinde ne kadar tuzun kullanılması gerektiği havuz galon sayısına ve sudaki tuz miktarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle havuzun ihtiyaç duyduğu tuz miktarı ayarlanırken sık sık kontrol edilerek gerekli işlemlerin özenle uygulanması önemlidir.