Yosun miktarının fazla olması havuz ya da deniz kenarlarında oldukça bulanık bir görünüm oluşturmaktadır. Yüzmek isteyen kişilerin, vücutlarında kaşıntı oluşturur. Yüzeyin kaygan olmasına neden olur. Bu da çeşitli kazalara sebebiyet verir. Yosun önleyiciler ile havuz veya denizler daha berrak görünür. Oluşan yosunlu görüntü ortadan kalkar. Sağlık problemleri yaşanmaz.
Yosun Önleyici
Yosun oluşumu doğal bir şeydir. Genelde tatlı suda daha fazla oluşmaktadır. Yosunlar, insan sağlığını dolaylı olarak etkilemektedir. İçlerinde bakteri oluşabilmektedir. Bu nedenle havuzlarda yosun önleyiciler kullanmak şarttır. Yosun önlemeye yaramaktadır. Havuzlarda yosunların çoğalmasının önüne geçmektir. El ve cilde temasından kaçınmak gerekir. Kimyasal bir üründür. Çocukların, yosun önleyicilerine temas etmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Havuz Yosun Tutmaması için Yapılması Gerekenler
Havuzların yosun tutması için bir takım önlemler alması gerekmektedir.
Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz;
- Havuzun genel temizliği iyi bir şekilde yapılmalıdır.
- Havuz suyu sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır. Yosun daha çok sıcak suda oluşmaktadır.
- Klor seviyelerine dikkat edilmelidir
- Havuz temizliğinde fırçalama yapılması, yosun oluşumunu önlemektedir.
Yosunlar çeşitlidir. Yapıştığı zaman çıkarmak zor olmaktadır. Baştan tedbir almak gerekmektedir.
Yosun Önleyici Bakım
Sezon başlamadan önce bu işlemler yapılmalıdır. Yüzülen alanlara derz bakımı yapılmalıdır. Meydana gelen çatlaklar dolgu malzemesi kullanılarak, iyi bir biçimde kapatılmalıdır. Yosun tutan yüzeyler, sağlık sorunlarına yol açmadan hemen temizlenmelidir. Yosun önleyici kimyasallar titiz bir biçimde kullanılmalıdır.
Bu sürekli yosun oluşan alanlar, düzenli kontrollerden geçirilmelidir. Çok kullanılan havuzların, özellikle ölü noktaları büyük bir titizlikle temizlenmelidir. Fırçalama yapılmalıdır. Ara ara vakum işlemi yapılması gerekmektedir. Temizlik sonrası, tekrar yosun oluşmaması için, önleyici tedbirler kesinlikle alınması gerekir.
Yosun Önleyici Kullanma Şekli
Yosun önleyiciler prosedüre uygun bir biçimde kullanılmalıdır. Yosun oluşan havuzun temizlenmesi biraz zaman almaktadır. Oluşan büyük yosunlar, kepçe yardımı ile toplanmalıdır. Havuz, yapılan bu işlemler ile iyice bulanıklaşmaktadır. Bir müddet sonra havuz eski haline dönecektir. Eğer ki havuzun dibinde çok fazla yosun var ise vakumlama işlemi yapmak, doğru olmaz. Yapılırsa skimmer filtresi bozulabilir. Dipte oluşan bu yosunlar, doğrudan atılması gerekir. Daha sonra, havuzu klor ile şoklamak lazım. Bu şoklama işleminden sonra bir gece beklenmelidir.