Yüzme havuzunun püf noktaları konusunda detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, sizler de sahip olduğunuz havuzlarda hangi püf noktalara dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Yüzme havuzu bakımında birtakım önemli püf noktalar bulunur. Bunlar daha hijyenik bir havuz suyunun ortaya çıkmasını sağlar. Sektörün önde gelen firmalarından biri olarak alanında uzman ekibimiz ile sizlere kaliteli ve titiz bir işçilik ile yardımcı olduğumuzu belirtmek isteriz. Sizler de havuz bakımında ihtiyaç duyduğunuz tüm konular için bizimle iletişime geçebilir ve ayrıcalıklı hizmetlerimizi daha yakından görebilirsiniz.
Havuz Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Havuz bakımı yaparken dikkat edilecek ilk hususlardan biri suyun pH değeridir. Havuz suyunun pH değeri 7,0 – 7,4 arasında olmaması halinde kullanılan diğer havuz kimyasalları gereken etkiyi göstermez ve bu nedenle havuzun pH değerinin mutlaka bu aralıkta olması gerekir. Havuz suyunda pH değeri kadar önemli olan diğer etkenler de karşımıza çıkar. Şimdi, bunların neler olduklarına daha yakından bakalım.
- Çöktürücü uygulaması sırasında suyun pH değerinin 6,8 – 7,2 arasında olması gerekir. Ayrıca çöktürücü attıktan sonra sistemin en az 4 saat kadar çalıştırılmasında yarar vardır. Bunun ardından havuz 8 saat kadar dinlenmeye bırakılmalıdır.
- Şok klorlama işleminde ise pH değeri 7,0 – 7,4 arasında olmalıdır. Bu işlemde günlük ortalama dozun en az 4 katı ya da bağlı klor oranının 10 katı klor kullanılmalıdır.
- Şoklama sonrasında direkt olarak ölçüm yapılması yanıltıcı olabilir. Bu nedenle klor seviyesi 3 ppm altına düşene kadar havuza girilmemelidir
- Kimyasal attıktan en az 4 saat sonra ölçüm cihazı ile test yapılmalıdır.
- Aynı gün içerisinde havuza atılacak 5K kimyasallar arasında 4 saat ara verilmelidir.
- Siyanürik asit oranına dikkat edin. Oran yükseldikçe klorun dezenfekte etkisi giderek kaybolur.
- Siyanürik asit oranını düşürmek için havuza taze su konması gerekir. Ayrıca 80 ppm siyanürik asiti 40 ppm seviyelerine indirmek için havuz suyunun neredeyse yarı yarıya tazelenmesi şarttır. Ayrıca siyanürik asitin 100 ppm değerlerine ulaşması havuz suyunun tamamen değişmesini gerektirir. Çünkü fazla stabilizör havuz sularında bulanıklık meydana getirir.
- Havuz suyunun boşaltılması esnasında filtrasyon pompası 20 – 25 cm’den daha az olan havuz suyunu emerken, dipte yer alan emiş mangalı üzerinde girdap oluşturarak hava emebilir. Girdabın engellenmesi ile boşaltma işlemi daha hızlı ve kolay bir hale gelir.
- Havuzun makine dairesinde yer alan rögar drenaj pompasının genel bakımları aksatılmamalıdır. Düzenli bakım aynı zamanda filtrasyon ekipmanlarının uzun ömürlü olmasında etkili olur.
- Filtrasyon pompası asla susuz çalıştırılmamalıdır. Ayrıca havuz ilk devreye alınmasının ardından filtre kapağı açılarak pompaya harici olarak su doldurulması faydalı olur.
- Filtrasyon sistemine hava girişi olması halinde manometrenin takılı olduğu TE parçasının hemen üzerindeki musluk belirli bir miktar açılarak sistemdeki hava alınmalıdır.