Son zamanlar havuz izolasyonu nedir, nasıl yapılır sorusuna cevap arayanlarla sıkça karşılaşmaktayız. Gerek internette ve sosyal medyada gerekse havuz işi ile ilgili olan kimseler vasıtasıyla bu sorulara cevap arayanlar olduğu görülmekte. Özellikle yaz aylarında daha sık artan bu arayışa yardımcı olabilmek adına konuya dair araştırma yaparak elde edilen bulguları siz değerli okurlarımızın istifadesine sunuyoruz.
Havuz yalıtımı, daha çok yaz aylarında kullanımı artan havuzlarda su sızıntılarını engellemek adına oldukça önemli bir işlemdir. Hem içerisindeki suyun dışarıya sızmasını hem de dışarıdaki suyun da içerisine sızmasını engellemek adına havuz yalıtımı yapılmaktadır. Aynı mantık su depolarında ve kimyasal havuzlarda da uygulanarak hem sızıntıların önüne geçilmekte hem de uygun koşullar hazırlanması için gereken enerji miktarında israfın önüne geçerek tasarruf sağlanmaktadır.
Bilindiği üzere yüzme havuzlarında kullanılan suyun sağlıklı ve berrak olabilmesi için birtakım kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Belli oranlarda kullanılan bu maddeler, havuzdaki su miktarı arttığında veya azaldığında ya da havuza farklı yerlerden sıvı sızıntısı olduğunda kullanılan kimyasalların etkileşimi ideal oranı değişmektedir. Haliyle de istenilen verim elde edilememektedir. Tüm bu olumsuz hallerin ortaya çıkmasını engellemek adına havuz izolasyonunun özenle yapılması son derece önemlidir. Özellikle havuzun az kullanıldığı veya hiç kullanılmadığı dönemlerde yapılması her açıdan ideal bir işlem olacaktır.
Havuz Yalıtımı Neden Yapılır?
Havuz yalıtımı neden yapılır sorusuna cevap aranırken öncelikli hedef sağlıklı ve ideal bir yalıtım işlemi için neler yapılması gerektiği olmalıdır. Her şeyin başı sağlık olduğu ve havuzların da sağlık açısından birtakım sorunlara gebe olduğu gerçeklerinden yola çıkarak gerekli hassasiyeti ön planda tutulması gerekmektedir. Bu doğrultuda sağlıklı bir havuz keyfi yaşamak için uygun malzeme seçimi büyük önem arz etmektedir.
Havuzlar, yaz aylarının vazgeçilmez eğlence ve dinlence noktalarıdır. Özellikle ailesi ile birlikte kullanacak kimseler için ayrı bir güzelliği bulunmaktadır. Bu eğlencenin ve keyifli anın en verimli şekilde geçmesi adına havuzun sızdırmaması önemlidir. Bu hususta gerekli adımlar atılarak önlemler alınmalı ve gönül rahatlığıyla havuzu kullanılabilir hale getirmeye çalışılmalıdır. Ancak havuzların zemin ve yüzey alanları bilindiği üzere genelde betonarme yapılardan oluşmaktadır. Bu haliyle de su sızıntılarına karşı yapısı gereği bir önlem olamamaktadır. Üstüne uygulanan fayans, seramik ve derz doğu gibi uygulamalara rağmen sızıntılara karşın gerekli yalıtım sağlanamamaktadır. Hal böyle olunca havuz izolasyonu yaptırmak zorunlu bir hal almaktadır.
Havuz zemini ve yüzeyinin yanı sıra su doldurma ve boşaltma boruları gibi muhtelif noktalardaki bağlantı yerleri su sızıntılarına karşı oldukça zayıftır Bu nedenle ilgili yerlere ve köşelere su yalıtım bantları çekilerek güçlendirilmelidir. Tüm bu hususlar çerçevesinde havuz yalıtımının neden gerekli olduğu genel hatlarıyla ortaya çıkmaktadır.
Havuz Yalıtımının Faydaları
Havuz yalıtımının faydaları sıralanacak olursa ilk olarak su tasarrufundan bahsetmek gerekecektir. Bunun haricinde diğer faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Havuz yalıtımının en önemli faydası havuzda uygun koşullarda tutulan suyun sağlıklı ve ideal seviyede muhafaza edilmesini sağlamasıdır.
- Genelde şebeke suyundan doldurulan havuza doldurulan suya karıştırılan kimyasallar ile havuzun hijyenik kalmasına yardımcı olur.
- Havuza dışarıdan girebilecek sızıntıları engeller, temiz kalmasına olanak tanıt.
- Havuz suyunun uygun ortam koşullarına göre sıcaklığının muhafaza edilmesine katkı sağlar. Ekstradan bir ısıtma/soğutma sistemine kolay kolay ihtiyaç kalmaz.
- Havuzda oluşan basınca karşı dayanıklılığı artırarak çatlama ve kırılma gibi olumsuzluklara karşı korur.
Tüm bu hususlar nedeniyle havuz izolasyonu yapmak son derece önemli ve gerekli bir uygulamadır.
Havuz İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Havuz izolasyonu nasıl yapılır diye araştırma yapılırken bir de insan sağlığı açısından konuya değinmek gerekir. Havuzlarda istenilen izolasyonu sağlarken diğer yandan da sağlık açısından risk oluşturulmaması önemlidir. Bu nedenle hem kaliteli hem de sağlıklı bir malzeme seçilmesi büyük önem taşır. Çünkü su ile temas edecek olan malzemeler ister istemez aşınır ve suya karışabilir. Hatta havuz kimyasalları ile tepkimeye girerek farklı hallere geçebilir. Tüm bunlar da doğrudan insan sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle sağlıklı ve güvenli bir havuz için bu tür malzemelerin de özenle seçilmesi gerekmektedir.
Havuz izolasyonu adıma adım aşağıdaki gibi yapılır.
- İlk olarak havuz zemini ve yüzeyinin hazırlığı yapılır. Bu aşamada varsa seramikler sökülür. Derz dolguları ve diğer atıklar temizlenerek ilk aşama tamamlanır.
- İkinci aşamada yalıtım malzemesini uygulamadan evvel havuzda varsa çatlaklar tamir edilerek kapatılır. Yatay ve dikey köşelere, su giriş ve çıkış yerlerine, varsa diğer havuz sistemlerinin borularının kenarlarına su sızdırmaya karşı dayanıklılık sağlamak adına su yalıtım bandı uygulanır.
- Suya ve sudaki basınca karşı dayanıklı olmak ve sağlık açısından tehdit oluşturmamak kaydıyla yalıtım malzemesi seçilir. Hazırlanan harç havuzun tüm yüzeyine 2 kat olacak şekilde özenle uygulanır. Yaklaşık 1 hafta kadar kurumaya bırakılır.
- Son olarak seramik ve derz dolgu adımına geçilir. Bu aşamaya geçmeden önce sızıntının olmadığından iyice emin olunmalıdır. Seramik ile zemin ve yüzeyler kaplandıktan sonra uygun derz ile boşluklar doldurularak işlem tamamlanır.