Günlük hayatta ve özellikle havuz konusunda sıkça duyulan klor ne işe yarar, içeriğindeki etken maddeler nelerdir ve sağlık açısından faydaları veya zararları nelerdir gibi sorular çoğu kimsenin aklına gelmemektedir. Bu durumu göz önünde bulundurarak bilinçlenmenize ve ona göre hareket etmenize yardımcı olmak adına tüm bu sorulara ve daha fazlasına cevaplar vermeye çalışacağız.
Bilindiği üzere yazlık dinlence ve eğlence yerlerinin en önemli parçası yüzme havuzlarıdır. Bebeklerden tutun yaşlılara değin herkesin en büyük eğlencelerinin başında havuzlar gelir. Bu nedenle havuzların temizliği ve sağlık açısından uygun olmaları büyük önem arz etmektedir. Hijyen sağlık söz konusu olduğunda havuzlar için akla gelen ilk şey de şüphesiz klor olmaktadır. Peki, bu klor nedir ne işe yarar ve nasıl kullanılır hep birlikte bir göz atalım.
Klorlama Nedir?
Konuyu detaylı olarak ele almadan evvel ilk olarak klorlama nedir sorusuna cevap vererek başlayalım. Klorlama, sudaki mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek ve hastalıklara yol açmasını engellemek için havuzlara uygulanan bir yöntemdir. Bir nevi dezenfeksiyon şeklidir diyebiliriz. Günümüz koşullarında uzun zamandır su arıtmada kullanılan en etkin ve ucuz yöntemdir. Klor kullanımı ile suyun rengini, kokusunu ve dahi tadını değiştiren mikroorganizmalar etkisiz hale getirilir.
Klor, sıvı, toz ve granül halde uygulanabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan güncel standartlara göre havuzlardaki klor miktarı kapalı havuzlar için 1 litrede 1- 1,5 mg kadardır. Açık havuzlarda ise bu oran 1 litrede 1 ila 3 mg arasında olmaktadır. Klor ile dezenfekte edilirken istenilen verimin elde edilebilmesi için havuz suyunun 80 ila 120 ppm arasında alkalin değerine sahip olması gerekir. Aynı şekilde pH değerinin ise 7,2 ila 7,6 aralığında bir orana sahip olması önemlidir.
Klorun Faydaları Nelerdir
Günlük hayatta pek çok sektörde klor kavramı ile sıkça karşılaşabilmekteyiz. Özellikle gıda, sağlık ve turizm sektöründe oldukça yaygın kullanılan etkin bir madde olarak bilinmektedir. Peki, klorun faydaları nelerdir hep birlikte bir göz atalım.
Klorun faydalarını genel olarak su ve su kaynaklı hastalıklara karşı mücadelede toparlayabiliriz. Suyun yanı sıra süt gibi gıdalarda da taşıma ve uzun ömürlü olmalarını sağlama gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Şöyle ki;
- Yüzme havuzlarındaki suda bulunan ve insan sağlığı açısından sorunlara yol alan mikroorganizmaların ölmesine ve çoğalmasının önlenmesine karşın kullanılır.
- Yüzme havuzlarında suyun renginin bulanmasına yol açan zararlıların çoğalmasına ve tutunmasına karşın kullanılır.
- Yine yüzme havuzlarında suyun kokusunun değişmesine yol açan patojenlerin imha edilmesinde kullanılır.
- Şehir şebeke sularında göl ve baraj gibi yerlerden bulaşan zararlı mikroorganizmalarla mücadelede kullanılır.
- Süt gibi çabuk bozulabilen gıdaların uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
- Havuz suyunu klorlamak, suyun içerisinde yer alan demir ve manganez gibi elementlerin oksitlenerek çökmesine ve sudan arındırılmasına olanak tanır.
Klorun Zararları Nelerdir?
Yukarıda sayılan faydalarının yanı sıra biraz da klorun zararları nelerdir onlardan da bahsetmekte fayda var. Sonuçta her ne kadar fayda verici amaçlarla kullanılıyor olsa da kimyasal bir madde olduğu için başta insan sağlığına olmak üzere bazı konularda sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
- Klor sudaki zararlı mikroorganizmaları öldürürken aynı zamanda faydalı mikroorganizmaları da öldürerek etkisiz hale getirmektedir.
- Aynı şekilde süt ve diğer gıdalardaki raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılırken yararlı mikroorganizmaları da etkisiz hale getirmektedir.
- Yüzme havuzlarındaki klorlu su yutulduğunda veya buruna kaçırıldığında burun, ağız, boğaz ve solunum yollarında tahribata neden olacaktır.
- Klor gazı solunmamalı, solunması halinde ölümcül sorunlara yol açacağı bilinmelidir ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
Anlaşılacağı üzere uzun zamandır sularda ve yüzme havuzlarında dezenfekte amacıyla kullanılan klorun faydalarının yanı sıra sağlık açısından ciddi zararları da bulunmaktadır. Bu nedenle kullanılırken mutlaka dikkatli olunmalı ve kullanılan miktar ve oranlara özen gösterilmelidir.