Kavurucu yaz günlerinde havuz, hemenherkesin keyfi olur. Sık sık havuza girerken havuzun temizliği ve bakımı dabüyük önem taşır. Havuzun düzenli olarak temizlenmesi, şoklanması insan sağlığıaçısından önemlidir. Evinde havuzu olan ya da havuz bakımı ile yükümlü olankişilerin havuz şoklaması konusunda mutlaka bilgi sahibi olması gereklidir.
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
Havuz şoklama işlemi, bir nevi havuztemizleme işlemidir. Havuz şoklama; kalsiyum hipoklorid, diklor şok ve sodyumhipoklorit sıvı klor olmak üzere iç farklı kimyasal ürün ile yapılır. Havuzşoklamada en kullanılan ürün ise sodyum hipoklorit sıvı klordur.
Havuz şoklama yapılırken önceliklehavuzun kullanım amacına bakılır. Eğer havuz şahsa özel değil umuma açık isehavuzun günlük ihtiyacının 4 katı kadar klor kullanılır. Bu oranlar havuzun sukapasitesine göre artabilir ya da azalabilir.
Havuz şoklama yapılırken havuz suyununpH değeri de göz önünde bulundurulmalıdır. Ph değeri 7.0 ila 7.4 değerleriarasında tutularak şoklama yapılmalıdır.
Havuz şoklama öncesinde klor miktarı vepH değeri göz önüne bulundurulduktan sonra hazırlanan klor karışımı havuzakarıtırılarak havuz şoklama yapılır. Havuz şoklama yapılırken su ısısı ne kadaryüksek olursa klor etkisi ve dolayısıyla da havuz şoklama o kadar hızlıolacaktır.
Havuz Şoklama Hangi Durumlarda Yapılır?
Havuz şoklama işlemi, bir nevi havuzbakım ve temizlik işidir. Günlük klor ihtiyacının 4 katı klor kullanılarakyapılır. Havuz şoklama işleminin nasıl yapılacağı kadar hangi durumlardayapılması gerektiği de oldukça önemlidir.
Havuz şoklama;
- Havuz suyu ilk kez doldurulduğunda,
- Havuz suyunun büyük oranı değiştirildiğinde,
- Havuz suyu duruluğunu kaybedip yosunlaştığında ve karardığında,
- Havuz suyunun klor oranı azaldığında yapılması gereklidir.
Havuz Şoklama Yapılırken Dikkat EdilmesiGerekenler
Havuz şoklama, havuzda bulunan insansağlığına zarar verebilecek bakterileri, tozları ve diğer zararlı cisimleri yoketmek amacıyla havuza düzenli olarak yapılan bakım ve dezenfekte işlemidir.
Havuz şoklama yaparken birçok noktayadikkat edilmelidir. Öncelikle havuz şoklamanın ne zaman yapılacağıbilinmelidir. Özellikle havuzlu ev sahibi olan kişiler, hangi durumlarda havuzşoklama yapıldığı konusunda kesinlikle bilgi sahibi olmalıdır.
Havuz şoklama bir takım kimyasalmalzemeler ile yapılan işlemdir. İnsan sağlığını korumak amacıyla yapılan havuzşoklama işlemini yaparken yapım aşamalarını sırasıyla ve doğru şekildeuygulamak önemlidir.
Kimyasal ürünlerle yapılan havuzşoklama sırasında kimyasalların kokusu kişilerin sağlığını olumsuz yöndeetkileyebilir. Bu nedenle de şoklama işleminin kim tarafından yapılacağıönemlidir.
Şoklama yapacak olan kişinin havuzşoklaması konusunda kesin, net ve yeteri kadar bilgisi yok ise bu işi aşamalarıve uygulamaları bilen kişi yapmalıdır. Aksi takdirde gelişigüzel havuz şoklamasısonucunda şoklamayı yapan kişi zarar görebileceği gibi havuzun tam dezenfekteişlemi, doğru klor oranı sağlanamayabilir.