UV olarak adlandırılan Ultraviyole Dezenfeksiyon Sistemleri, UV-C ışınlarını kullanılarak dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Dezenfeksiyon işlemleri suya herhangi bir kimyasal madde ilavesi yapılmadan gerçekleştirilir. UV-C ışınları su içinde yer alan mikroorganizmalar ile temas ederek DNA yapılarının fotooksidasyon yolu ile parçalanmasını sağlayarak ölmesine neden olur. Ultraviyole dezenfeksiyon sistemleri, suyun içinde bulunan mikroorganizmaların ve bakterilerin önlemesi adına kullanılan dezenfeksiyon sistemleridir. UV dezenfeksiyon cihazlarının ana gövdesini UV reaktörü oluşturmaktadır.
UV Reaktörü 254 mm dalga boyuna sahip, UV-C ışınlarının üretimini sağlayan UV lambalar yer alır ve bu lambaların suya temasının önüne geçmek adına özel kuvars camlar kullanılır. UV lambalarının çalışma saatlerini UV cihazının kumanda panosu üzerinde yer alan zaman sayacı ile takip etmek mümkündür. Zaman sayacı ile takibi gerçekleştirilen lambaların böylelikle değiş ve yenileme vaktinin geldiği kolayca anlaşılır. Modeller arası ek özelliklere sahip olan UV cihazlarının bazılarında UV reaktörü içerisinde yer alan ışık şiddeti, online olarak UV sensörü ölçülür ve ışık şiddetinin düşmesi vb. durumlar otomatik kuvars temizleme sistemi ile cam kılıfların temizliği gerçekleştirir.
Ultraviyole Sistemleri İle Dezenfeksiyon
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon, havuz suyunun sağlıklı şekilde kullanımına devam edilmesi için kullanılan gelişmiş bir mekanizmadır. Bu sistem ile havuzda bulunan zararlı canlıların kısa sürede yok edilmesi sağlanır. Bahse konu sistem yaygın olarak havuz sistemlerinde kullanılsa da il ve ilçe merkezlerindeki içme suyunun dezenfeksiyonu ya da evlerin arıtma sistemlerinde de tercih edilebilir. Sistem, çok verimli kullanım sağlamasının yanında maliyeti de oldukça düşüktür.
Özellikle yaz aylarında şahsi ya da halka açık havuzların sıklıkla kullanıldığını görürüz. Söz konusu mekânlar, insan yoğunluğu fazla olan yerler olduğundan sık sık bakım ihtiyacı hâsıl olur. Bu nedenle gerek şahsi havuzlar için, gerekse de halka açık havuz işletmeleri için pratik bakım yöntemlerine ihtiyaç vardır. Sistemi kullanan kullanıcılardan alınan geri dönüşler de düşünüldüğünde suyun bakımı için en ideal yöntem Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulamasıdır. Dezenfeksiyon üniteleri hakkında bilgi almak için buradaki bağlantıyı ziyaret ediniz.
Bahse konu sistemin havuza kurulmasındaki temel amaç, havuz suyunun her zaman insan sağlığı için uygun koşullarda kalmasını sağlamaktır. Sistemin çalıştırılması ile birlikte kısa sürede havuzdaki zararlıların ölmesi sağlanacaktır.
Ultraviyole Sistemleri ile Dezenfeksiyon Çalışması
Güneş ışığı, havuzdaki zararlı virüs, bakteri gibi canlıların kısa sürede yok edilmesini sağlar. Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulaması da havuza güneş ışığı benzeri bir mekanizma sağlar. Bu sayede havuz suyunda güneş ile aynı etki sağlanmış olur.
Havuza yoğun bir şekilde ultraviyole ışık verildiğinde havuzda hiçbir virüs ya da zararlı canlı yaşayamaz. Bu sebeple uzmanlar tarafından havuz suyunun bakımı için en ideal yöntem olarak bahse konu yöntem tavsiye edilir.
Havuz İçin İhtiyaç Duyulan Bakım Uygulamaları Nelerdir?
Havuzlar insan yoğunluğu fazla olan mekânlar olduğu için sık sık bakıma ihtiyaç duyan yerlerdir. Bu alanda dikkat edilmesi gereken bakım uygulamalarının başında havuzun PH seviyesinin ideal aralığa ulaştırılmasıdır. Bu kapsamda havuzun ideal PH aralığı 7,2 ila 7,6 arasında tutulmalıdır. Havuz suyunun PH aralığının uygun aralıkta olup olmadığının tespit edilmesi için son derece pratik şekilde kullanılabilen ölçüm kitlerinden istifade edilir. Ölçüm sonunda elde edilen değer, ideal aralığın dışında ise havuza PH düşürücü takviyesi ile ideal aralığa ulaşılabilir.
Havuz dezenfektan çeşitleri için https://sinadakimya.com.tr/havuz-dezenfektan-cesitleri-nelerdir/ bu bağlantıyı ziyaret ediniz
Havuzun PH seviyesi uygun aralığa getirilmeden uygulanacak olan kimyasallardan beklenen verim elde edilemez. Bu nedenle havuz bakımında öncelikle PH seviyesinin uygun aralığa getirilmesi gerekir. düzenli olarak havuz bakımının yapılması için uygulanması gereken kimyasallar klor, çöktürücü, parlatıcı, yosun önleyici kimyasallar olarak sınıflandırılır.
Havuz bakımında hangi uygulama yapılırsa yapılsın, uygulamanın havuz sahibi ya da işletmecinin vaktini almayacak nitelikte olması gerekir. Hem pratik olması, hem de maliyetinin çok cazip aralıkta olması sebebiyle Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon işletmeler ya da şahsi havuzlar için çok ideal bir yöntemdir.
Ultraviyole Sistemleri ile Dezenfeksiyon Faydaları
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulaması ile birçok faydadan istifade edebilirsiniz. Bu kapsamda aşağıdaki faydalardan yararlanabilirsiniz.
- Havuzda zamanla oluşan bakteri, küf, virüs gibi zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi sağlanır.
- Havuz suyunda arzu edilen dezenfeksiyon kısa sürede sağlanır.
- Havuz bakım ekipmanlarına duyulan ihtiyaç % 80 oranında azaltılabilir.
- Çeşitli cilt ve göz hastalıklarının önüne geçilmiş olur.
- Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulaması ile kombine klorun azaltılması sağlanır.
- Havuzun kendine has kokusu engellenmiş olur.
- Sistem, çevre dostu olması sebebiyle herhangi bir zararlı etkiye sahip değildir.
- Kolay bağlantı ve kullanım sayesinde pratik bir dezenfekte sistemi kurulmuş olur.
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulamasından arzu edilen verimin sağlanabilmesi için bir kısım kritik hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken hususların başında sistemin kurulacağı nokta gelir. Bu kapsamda sistemin mümkün olduğu kadar havuzun yakın bir bölgesine kurulması gerekir. Sistemden arzu edilen verimin alınabilmesi için bakımının da düzenli olarak yapılması gerekir. Yılda bir kez UV lambanın değiştirilmesi, kuvars camın temizlik ve bakımının yapılması, önemli bir husustur. Bahse konu bakım, düzenli şekilde yapılmazsa sistemden arzu edilen verim sağlanamaz.
Ultraviyole Sistemleri ile Dezenfeksiyon Mekanizmasının Kurulması
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulaması, havuza hem yatay, hem de dikey kullanım sağlayacak şekilde kullanılabilir. Son derece pratik şekilde kurulumu yapılan sistem ile uzun yıllar sağlıklı bir kullanım sağlanabilir.
Pratik bir kurulum sağlanan sistem, bir tüp yardımı ile dezenfeksiyon işlemini gerçekleştirir. Söz konusu tüpün kullanımı yaklaşık 9 bin saattir. Bu da yaklaşık 2-3 yıla tekabül eder. Sistemin düzenli bakımı sayesinde Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon etkin şekilde kullanılabilir.